Titlen sagde meget om en fremtid, der indebærer noget om en mulig usikker fremtid.
Vi var i oplægget, som stadig er vist her på siden, blevet tilpas informeret. Aftenens introduktion af professoren forsikrede da også vore forventninger.
Oplægget vi mødte op til:
Foredrag med professor i nyere dansk og europæisk historie ved Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen
Krisen i EU har aldrig været større, men det er ikke overraskende, at den kommer nu. De europæiske lande er under pres på alle fronter i disse år, og derfor er løsningen heller ikke mindre men mere EU, mener professor i europastudier Thorsten Borring Olesen.

Der er mange gode argumenter for udvidelsen af EU. Havde vi ikke haft den, er det ikke utænkeligt, at vi havde oplevet en række situationer, der ligner den udvikling, vi har set i Ukraine. Omvendt har selve udvidelsen gjort det yderst kompliceret at drive EU.

Når vi kigger på mange af de udfordringer, Europa står over for i det 21. århundrede, er der ingen tvivl om, at det vil være en stor gevinst at holde sammen. Men Europa er splittet mellem behovet for fællesskabsaktion og nogle befolkninger, der kræver, at beslutningerne bliver taget så tæt på borgerne som muligt. Løsningen er at finde en form, hvor man kan blive enige om, hvad landene bedst løser i fællesskab, og hvad EU skal overlade til de nationale politikere.

Arrangør Doverodde Købmandsgaards Venner
”Europa på Vippen – Fra storhed til fald?”
Et foredrag på Doverodde Købmandsgaard 17. september 2018
Det vil være halsløs gerning at forsøge givet et dækkende referat af Borrring Olesens storartede information, generelt om Europas historie, hvilket var en nyttig almen viden.
Aftenens emne gjorde det meget omfattende at komme ind på tiden med EFTA, EF og EU. Opstået af flere grunde, blandt andet for, efter flere krige, at sikre fredelige forhold mellem landene.

Borring Olesen kom derefter ind på det væsentlige om medlemsskab eller ej. Mister man selvbestemmelse ved at have fællesskab, er fordelene større end ulemperne? Herunder det store spørgsmål, kan medlemslandene blive for forskellige, og er de demokratiske nok.

Der er meget at skulle være enige om i et fællesskab, økonomi kan give stor uenighed, lovgivning og dens overholdelse ligeså, men noget af det alle vel kan blive enige om er nok forsvarssikkerhed , det er ikke rart at stå alene mod store magter omkring os.

Til sidst brugte professoren, i øvrigt meget tydeligt talende, en del tid på at opfordre de enkelte lande, og deres politikere. til overordnet at finde ud af om de vil medlem af fælleskabet eller ej, og lade være med at køre frem med enkelte mærkesærsynspunkter.
Det var ikke noget politisk møde, men der er vist ikke tvivl om, at Borring Olesen har den faste overbevisning, at det er meget uklogt at stå uden for fælleskabet.

Efter kaffen var der en del spørgelyst, også med forslag. Noget af snakken gik på, hvordan man får de unge til at interessere sig, det er jo dem de her spørgsmål kommer til at betyde mest for.

Ovennævnte er egentlig unødvendig for de der var tilstede. Dog ikke skrevet for at ærgre de der ikke deltog, måske skabe interesse for at komme næste gang.
Næste gang er inden længe, se mere herom andetsteds på siden - og løbende.

moxfa
Der sker andet i Doverodde: Se også On-Linekalenderen!
SMK + THY inviterer til mad og meninger
Statens Museum for Kunst er Danmarks nationalgalleri og hele landets kunstmuseum, og vi arbejder på at gøre museets store samling af kunst tilgængelig for langt flere danskere. Derfor drømmer SMK om at åbne en filial på Doverodde Købmandsgaard i Thy!

Vi er i fuld gang med at rejse penge til projektet og med at planlægge det nye museum. I den forbindelse har vi brug for at tale med alle jer, der bor her, og alle jer, som museet skal blive noget for, når det åbner. Vi vil gerne blive klogere på jeres ønsker, tanker og drømme om og til det nye museum. Og vi vil rigtig gerne høre din stemme...

Derfor inviterer SMK dig på ”mad og meninger” tirsdag d. 25. september på Købmandsgaarden på Doverodde.
Vi serverer mad fra Madværkstedet og glæder os til en hyggelig snak henover maden. Og så vil vi også fortælle jer lidt mere om Statens Museum for Kunst og ideen om at flytte en del af museet til Thy. Du må meget gerne tage din familie, en ven eller din nabo med til middagen. Børn er også meget velkommen.

Doverodde Købmandsgård, Fjordstræde 1, 7760 Hurup Thy
Tirsdag 25. september 18.00-21.00

Tilmelding
Maden skal bestilles, og det rette antal stole og borde skal stilles frem. Derfor bedes du melde dig til arrangementet:
Senest torsdag d. 20. september til berit.larsen@smk.dk.

Skriv, hvor mange I kommer, og også meget gerne hvem I er, så vi kan lave den bedst mulige bordplan.

Og skriv en dato mere i kalenderen....
Fredag 12. oktober 15-19 afholder vi borgermøde på Doverodde Købmandsgaard,
Hvor vi også fortæller mere om Statens Museum for Kunst og visionerne med museet i Thy.

Borgermødet er åbent for alle, og vi håber selvfølgelig, at du også vil deltage der.